TOR-MÁMOR-ESZTÁR

Az idei tél sem múlhatott el Esztárban disznótoros rendezvény nélkül. Hagyományőrző szándékkal első alkalommal került megrendezésre Esztár főterén ez a gasztronómiai rendezvény, mely TOR-MÁMOR-ESZTÁR, avagy KOCSONYA MUSTRA nevet kapta. 

Korán reggel a hagyományos disznóvágás élményét élhették át az idelátogatók, kinek gyermekkori élményei elevenedtek meg, kinek új, meglepő élményt nyújtott a disznó szalmával történő perzselése, és feldolgozása. A látványos disznóvágást követően egyre több illat szállt az utcán, 9 órakor kezdetét vette a Disznótoros ételek versenye. A 10 főzőcsapat munkához látott, és a község főtere megtelt ínycsiklandozó illatokkal, ezzel ingerelve az idelátogatók ízlelőbimbóit. Készültek a finomabbnál-finomabb ételek: hagymás vér, toroskáposzta, kolbász, hurka, káposztalé leves székely módra,…. és még sok kitűnő étel. Senki sem távozott üres kézzel, minden versenyző csapat részesült valamilyen jutalomban. A csapatokat a háromfős zsűri értékelte. A zsűri elnöke: Nagy Gyula Nyíradonyból és segítői: Halász Istvánné és Farkas Lászlóné volt. A TOR-MÁMOR Főzőverseny első helyezett csapata: a Bukott Vegetáriánusok, a második helyezett: Ottományiak (Románia) csapata, a harmadik helyezett: Vigyázz! Ráz! csapata lett. 

Az egész napos jó hangulatról Rokko Brothers és a Bakator népzenei együttes gondoskodott. A gyerekek sem unatkoztak, a Művelődési Ház nagytermében az Epreskert óvoda dolgozói kézműves foglalkozásokkal, játékokkal, ugrálóvárral szórakoztatták a népes gyereksereget. A fa megmunkálásának szeretetét tanította meg Czár Lajos az érdeklődőknek. Nagy József népzenei hangszereket mutatott be kicsik és nagyok örömére. A vendégek teli hasáról az Esztár Község Önkormányzat Konyhai dolgozói gondoskodtak: különleges kocsonyákkal, frissen sült tepertővel és sok más disznótoros étellel, a Bihari Grizzlyk hagymás velős májjal kedveskedtek a látogatóknak.

 Köszönjük minden kedves önkéntesünknek tartalmas,kitartó, önzetlen munkáját! Reméljük mindenki jól érezte magát nálunk, és jövőre újra találkozunk.